Labrador Retriever Standard (FCI standard Nr. 122/c)

 

Származási hely: Nagy-Britannia

Általános megjelenés: erős felépítésű, élénk, rövid ágyékrésszel rendelkezik, széles koponya, mély mellkas és jól ívelt bordák, széles és erős ágyék, far és hátulsó végtagok.

Jellemzői: kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő.

Jelleme: intelligens, figyelmes, készséges kutya, minden vágya, hogy gazdájának örömet szerezzen. Barátságos természetű, az agresszivitás vagy a félénkség legkisebb jele nélkül.

Fej: széles, jól formált agykoponya kifejezett stoppal a pofa nem lehet húsos. Az arcorri rész közepesen hosszú, erős, nem hegyes. Az orrtükör széles, jól képzett orrlyukkal.

Szem: közepes nagyságú, intelligenciát és jóindulatot sugároz, barna vagy mogyoró színű.

Fül: Nem nagy és nem nehéz, szorosan a fejhez simul, magasan és meglehetősen szélesen, hátul tűzöttek.

Fogazat: erős állkapocs és fogak, tökéletes, szabályos és teljesen ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül fedi az alsót és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

Nyak: száraz, vastag, erőteljes a megfelelően dőlt lapockába megy át.

Elülső végtag: hosszú, ferde lapocka. A felkar és az alkarcsontok erősek és a könyöktől a talaj felé elölről és oldalról tekintve is egyenesek.

Test: Mély és széles, dongás mellkas jól ívelt bordákkal. Egyenes felsővonal. Széles, rövid és erős ágyékrésszel.

Hátulsó testrész: jól fejlett, a farok felé nem lejtős far, jól szögelt térdízület. Mélyen elhelyezkedő csánkízület, a tehénállás nagyon nagy hiba.

Mancs: kerek és kompakt, jó csontos alappal, jól fejlett talppárnákkal.

Farok: a fajta tipikus ismertetőjele, a tövénél nagyon vastag, a hegye felé fokozatosan vékonyodó, középhosszú, elálló szőrzet nélkül, de azért mindenütt körös-körül rövid, vastag szőrrel fedett, ezért "hengeres" megjelenésű, úgynevezett "vidra farok". Jókedvűen, de semmi esetre sem a hát vonala fölött hordja.

Mozgás: szabad, térölelő, amelynél az elülső és a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak.

Szőrzet: tipikus ismertető jel, rövid, vastag, nem hullámos, nem zászlós, elég kemény tapintatú, időjárásálló aljszőrzet.

Szín: egyszínű fekete, sárga vagy máj-, illetve csokoládészínű. A sárga szőrzet árnyalata lehet bármely világos krémszínűtől a rókavörösig. Egy kis fehér mellfolt megengedett.

                      

Nagyság: ideális marmagasság kanoknál 56-57 cm, szukáknál 54-56 cm.

Hibák: minden,, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő és a hiba súlyosságának értékelése a hiba arányával és a kutya egészségére és jó közérzetére gyakorolt hatásával van egyenes összefüggésben.

Leggyakrabban előforduló hibák: durva fej, gyenge stop, világos szemek, könnyű csontozat, hosszú, gyenge hát, magas far, meredek szögelések, nem elégséges előmellkas, nyitott mancsok, francia állás, fürtös szőrzet.

Kizáró hibák: agresszív, vagy túlzottan félős. Minden egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli rendellenességet mutató kutyát ki kell zárni.

Megjegyzés: a kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.